Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| April 16, 2021

Scroll to top

Top

No Comments

Toots ‘getoetst’!

Tempus

Toots Thielemans werd dit jaar negentig en dat wordt gevierd. De organisatie Toots90 wil 2012 het jaar van Toots maken en dat doen ze dan ook. In het voorjaar gingen ze van start met een exclusieve concertreeks in België en ze sluiten af met een grote expo in het hartje van Brussel.

Ook in het buitenland vinden talloze evenementen plaats rond de verjaardag van dit Belgische jazzmonument. Onlangs gaf hij nog samen met een stel andere gerespecteerde jazzmuzikanten twee uitverkochte concerten in het Lincoln Center. Herbie Hancock die daar met hem op het podium stond, noemde zijn muziek “haunting and arresting and warm”.

Velen onder jullie passeren (bijna) dagelijks de grote expo, want deze wordt georganiseerd in het Vanderborghtgebouw. Dit gebouw ligt in het verlengde van de Warmoesberg (T’Serclaes, Scott’s Bar). Daarom vonden wij het de moeite waard om even een kijkje te gaan nemen. Vol verwachting trokken we met het fototoestel in de hand naar de Schildknaapstraat.

De tentoonstelling start met de geboortedag van Toots Thielemans, op 29 april 1922. Daarna neemt de tijdslijn je mee op een wandeling door Toots’ leven. Op zich is dit een leuk idee voor een expo, maar om eerlijk te zijn is de verwezenlijking ervan niet echt geslaagd: te veel tekst, te klein lettertype, soms slordig uitgeknipte en scheef opgehangen foto’s en noem maar op. Het was eigenlijk allemaal wat teleurstellend.

Wel leuk zijn de interactieve ruimtes, in de vorm van schoenendozen omdat de kleine Toots deze als trommel gebruikte. In één doos vind je bijvoorbeeld zijn droomkamer, in een andere z’n eerste accordeon en zo meer.

De vraag is echter of deze tentoonstelling werkelijk tien euro waard is. Zelf hadden we voor dat geld liever een cd van Toots gekocht. Muziek zegt ook meer over een artiest dan alleen een biografie die geschreven is door iemand anders.

Als je liever zelf de proef op de som neemt, weerhouden we je daar natuurlijk niet van. De tentoonstelling loopt nog tot 6 januari 2013 en is elke woensdag tot en met zondag open van 10 tot 18 uur. Let wel op uitzonderingen, die normaal op de site van de expo meegedeeld worden. Reacties zijn altijd welkom op onze Facebook- of Twitterpagina!

Be yourself, no more, no less – Toots Thielemans

www.expotoots90.be

Foto: (CC-BY-NC-SA) Kevin Vandevelde

Submit a Comment