Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| October 1, 2022

Scroll to top

Top

No Comments

Sportkamp voor mensen met een functiebeperking

Sportkamp voor mensen met een functiebeperking
Tempus

Sportkamp1-636x310

Dit jaar organiseerde HUBrussel met BLOSO voor de 39ste keer een sportweek (in Herentals) voor mensen met een functiebeperking. Van 11 maart tot en met 15 maart vormden studenten Orthopedagogie (waaronder Trixie Bronselaer) en studenten lerarenopleiding Lichamelijke Opleiding een team met personen met een handicap. Niet enkel mensen met een fysieke handicap namen deel; er waren ook personen met een visuele handicap (die amper zelfstandig kunnen functioneren) en rolstoelgebruikers (die sporten op een hoog, competitief niveau).

Trixie Bronselaer, tweedejaarsstudente Orthopedagogie, blikt terug op de sportweek

Op het kamp hebben we vele sporten gedaan, allemaal aangepast aan de personen met een beperking. Zo hebben we rolstoelbasketbal, rolstoeldans, aquagym, boccia en nog vele andere sporten mogen uitproberen. De eerste keer in een rolstoel was een onwennig gevoel. Het was zeer zwaar aan de armen. Wanneer we met de blinde personen moesten sporten, hebben we enkele keren een verduisterbril moeten opzetten. Dit was een enge ervaring.  Ik had al veel respect voor deze personen, maar door met hen samen te sporten is het respect alleen maar gegroeid.

Op maandagavond is Marieke Vervoort gekomen. Het was een speciaal moment. Ze vertelde over haar leven en haar sportprestaties. Aangezien ze een groot sportfiguur is, luisterde iedereen aandachtig en gingen we met haar op de foto.

Zoals ik al zei, was het een unieke ervaring. Ik heb heel veel aan het kamp gehad. We moesten de mensen helpen met hun verzorging en het was tijdens deze momenten dat je veel verhalen van hen hoorden. Wie zijn ze, wat doen ze in het leven, en vooral: hoe gaan ze met hun beperking om?

Ik vind het goed dat dit kamp wordt georganiseerd. Het brengt de studenten van LO en ortho dichter bij elkaar. We zijn de enige studiegebieden op campus parnas en daarom is het leuk om eens samen te werken. Voor orthopedagogie past het ook in de opleiding, omdat het een doelgroep kan zijn, waar je later in kan werken. De personen met een fysieke beperking kijken ook enorm uit naar het kamp.       De meesten komen elk jaar terug en vinden dit geweldig.

Omdat je eigenlijk een hele sterke band creëert, valt het afscheid wel zwaar. De laatste dag zijn er veel traantjes rondgevlogen: het was een emotioneel afsluitmoment. Ik heb nu nog contact via Facebook met één van de deelnemers. Ook zij blikt ook terug op een prachtige week.

Submit a Comment