Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| October 22, 2020

Scroll to top

Top

No Comments

Kot kot kedei, op kot of niet op kot in Brussel?

Tempus

Het leven van een student kan zwaar zijn. Nog voor je begint aan je studies moet je een heleboel keuzes maken. Een van die keuzes is: op kot gaan of niet op kot gaan. Sommige studenten kiezen trouwens een andere stad dan Brussel. Maken ze het zich makkelijker of vinden ze andere steden vooral veiliger? Tempus ging langs bij drie HUB-studenten met elk een andere verblijfplaats: een kot in Brussel, een kot elders, of gewoon thuis.


L.D. (22) volgt een master Meertalige Communicatie aan de HUB en zit op kot in Gent. In het weekend woont ze in Diksmuide.

Tempus: Hoelang ben je dagelijks onderweg?

L.D.: Van mijn kot naar school ongeveer vijftig minuten. Maar dat hangt ook af van de trein.

Tempus: Waarom koos je ervoor om op kot te gaan in Gent?

L.D.: Ik heb eerst drie jaar in Gent gestudeerd voor ik naar Brussel ging en ben het er gewoon. Zowel mijn lief als de meeste van mijn vrienden zitten hier op kot. Gent is daarnaast een echte studentenstad en budgetvriendelijker dan Brussel. Koten zijn daar veel duurder. Brussel is volgens mij eerder een wereldstad dan een studentenstad. Ik vind Brussel groot en ook nogal marginaal.

Tempus: Wat zijn de voordelen van op kot zitten in Gent?

L.D.: Het uitgaansleven. En dat mijn vrienden daar op kot zitten.

Tempus: Wat zijn de nadelen van op kot zitten in Gent?

L.D.: Je bent afhankelijk van de trein. De treinstakingen en vertragingen zijn niet altijd even leuk. Ook verlies je nogal wat tijd met het onderweg zijn.

Tempus: Brussel wordt als een gevaarlijke stad bestempeld, wat zijn jouw ervaringen hiermee?

L.D.: De omgeving van de campus en het centraal station zijn relatief veilig volgens mij. Maar je moet het nu ook weer niet gaan zoeken om hier ’s nachts in je eentje over straat te lopen natuurlijk. Daarom bleef ik ook liever in Gent, omdat ik toch wel het gevoel heb dat Brussel iets gevaarlijker is.

Tempus: Heeft het multicultureel karakter van de hoofdstad volgens jou een invloed op die veiligheid?

L.D.: Ik vind van wel. Het is misschien heel oppervlakkig om zo te denken, maar je leest en hoort heel veel daarover. Je trekt dan zo je conclusies.

Tempus: Heb je ten slotte nog een tip voor iemand die op kot zit in Gent?

L.D.: Als je in Gent bent moet je zeker eens gaan eten bij Kastart. En leuke cafés zijn onder andere Het Spijker aan de Graslei en Bar Popular aan de Sint-Jacobskerk.

Tempus: Bedankt, L.


Kevin Vandevelde (23) is masterstudent Journalistiek aan de HUB en woont in Bekkevoort, een landelijke gemeente in het oosten van Vlaams-Brabant. Hij pendelt elke dag 50 km, zowel heen als terug.

Tempus: Waarom koos je ervoor om te pendelen?

Kevin Vandevelde: Financieel is het een stuk voordeliger dan op kot te zitten. Zelfs voor een beursstudent kunnen de kosten hoog oplopen. Ik heb bovendien gewoon het geld niet om een kot te betalen en ik kan ook niet rekenen op ouders die me daarin steunen.

Tempus: Heb je er ooit aan gedacht om op kot te gaan?

K.V.: In mijn beginjaren wel, maar zoals ik al zei, financieel was het voor mij veel voordeliger om te pendelen. Nu doet het me niet veel meer en veel spijt van mijn keuze heb ik niet.

Tempus: Hoelang ben je dagelijks onderweg?

K.V.: Enkele reis ben ik makkelijk anderhalf uur onderweg. Een dikke vijf minuten wandelen naar de bushalte, drie kwartier op de bus, daarna wachten in het treinstation en nog eens twintig minuten op de trein.

Tempus: Wat zijn de voordelen aan pendelen?

K.V.: Je hebt er de tijd om een boek te lezen, een taak te maken of leerstof door te nemen. Het openbaar vervoer is ideaal voor schoolwerk, want je zit er vaak rustig alleen. Je kan er zelfs op je gemak nog even verder slapen als je ’s ochtends te vroeg op moest (lacht).

Tempus: Wat zijn de nadelen aan pendelen?

K.V.: Je hebt minder contact met medestudenten in vergelijking met kotstudenten. En het kan best een zware dobber zijn als je het niet gewoon bent om zo lang het openbaar vervoer te nemen. Vooral in de spitsuren. Je bezig houden, dat is de beste tip die ik kan meegeven voor medependelaars.

Tempus: Brussel wordt als een gevaarlijke stad bestempeld, hoe denk jij daarover?

K.V.: Persoonlijk ervaar ik weinig daarvan. Maar ik heb dan ook het voordeel een man te zijn. Ook kom ik ’s avonds zo weinig mogelijk in Brussel. Vorig jaar deed ik trouwens stage in Sint-Jans-Molenbeek en de sfeer daar viel al bij al goed mee. Veel hangt af van de buurt, de straat en het moment, maar Brussel is zeker niet één groot getto.

Tempus: Is Brussel dan gevaarlijker voor vrouwen?

K.V.: Er zijn inderdaad mannen met weinig respect die het moeilijk vinden om vrouwen met rust te laten. Je moet je als voorbijganger daar dan proberen over te zetten. Laat ze maar praten, jij weet beter.

Tempus: Wie zijn dan die mannen volgens jou?

K.V.: Ik wil daar geen nationaliteit of identiteit op plakken. Het is al spijtig genoeg dat het gebeurt, zelfs bij kennissen van mij.

Tempus: Bedankt, Kevin.


Joline Denys (19), bachelorstudente Medische Beeldvorming aan de HUB, woont in Gullegem en zit in de week op kot in Brussel.

Tempus: Waarom koos je ervoor om op kot te gaan?

Joline Denys: Omdat ik niet elke dag zo lang op de trein wil zitten.

Tempus: Hoelang ben je dan onderweg van thuis naar jouw kot?

J.D.: Ongeveer 1u40. Eerst vijf minuten met de auto naar het station. Daarna 1u25 op de trein naar Brussel-Noord. En dan nog tien minuten wandelen of tien minuten openbaar vervoer als het slecht weer is.

Tempus: Waarom koos je voor Brussel en niet voor een andere nabijgelegen stad?

J.D.: Omdat je enkel in Brussel deze bachelor kan studeren. En het is volgens mij het handigst om in de stad zelf op kot te zitten. Mensen die bijvoorbeeld in Leuven op kot zitten en in Brussel studeren, zijn nog afhankelijk van de trein. Als het treinpersoneel staakt, raak je niet op school. En als je eens wil uitgaan in Brussel met je studiemaatjes, moet je steeds een slaapplaats vinden.

Tempus: Wat zijn voor jou de grootste voordelen aan op kot zitten?

J.D.: Je wordt enorm zelfstandig. Je beseft dat niet alles voor je klaar staat. Kortom, je moet je plan leren trekken. (denkt na) Je bent ook vrijer in je doen en laten. Zo kies je bijvoorbeeld zelf wanneer je eet. Je kan ook weggaan zonder het gezaag van je ouders, altijd handig. Maar dat is voor mij niet het grootste voordeel.

Tempus: En dat je niet zo lang op de trein moet zitten?

J.D.: Ja, dat is zeker ook een voordeel.

Tempus: Wat zijn voor jou de grootste nadelen van op kot zitten?

J.D.: Je zit precies opgesloten. Thuis heb je verschillende kamers: een woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer … Op kot is alles veel kleiner. Thuis kan je eens rondlopen en heb je het gevoel dat alles nog van jou is. Eenmaal je hier jouw kamer uitloopt, heb je dat niet meer.

Tempus: Heb je ooit overwogen om van thuis uit naar Brussel te pendelen?

J.D.: Nee, eigenlijk niet. Mijn moeder vond het ook vanzelfsprekend dat ik op kot zou gaan. Het is een lange treinrit, hé. En mijn kont doet altijd pijn van op de trein te zitten, het zou dus onmogelijk zijn! (lacht)

Tempus: Brussel wordt als een gevaarlijke stad bestempeld, wat zijn jouw ervaringen hiermee?

J.D.: Persoonlijk heb ik nog niet echt iets meegemaakt, maar ik voel me toch niet overal op mijn gemak.

Tempus: Zijn er plaatsen die je beter mijdt op een bepaald moment van de dag?

J.D.: De omgeving van mijn kot en school vallen echt goed mee, dus de drukke straten en kruispunten. In de Dupontstraat zou ik toch niet alleen wandelen. En ’s avonds is het sowieso beter om niet in je eentje op straat rond te lopen. Ik ben wel al eens nagefloten geweest toen ik in Brussel-Zuid afstapte. De beste reactie daarop is volgens mij negeren. Je hoort trouwens altijd wel dingen die gebeuren, zoals onlangs met een jongen die verkracht werd. Dat zet je toch tot denken aan.

Tempus: Niet alleen vrouwen moeten dus op hun hoede zijn in Brussel?

J.D.: Nee, dat is nu wel bewezen.

Tempus: Maar kunnen zulke dingen niet even goed in Gent of in een andere stad gebeuren?

J.D.: Dat hangt ervan af. Zelfs als je in Kortrijk rondloopt, heb ik het gevoel van wel, maar in Brussel nog meer. Gent en Leuven zijn volgens mij nog net iets te veel studentenstad.

Tempus: Heb je nog een leuke tip voor mensen op kot?

J.D.: Geniet ervan, want het is veel te snel gedaan. En doe af en toe iets leuk, maar vergeet de kernzaak niet.

Tempus: En die is?

J.D.: Studeren.

Tempus: Bedankt, Joline. Nog veel plezier en succes!

Foto: (CC) Andres Rueda (Flickr)

Submit a Comment