Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| January 27, 2022

Scroll to top

Top

No Comments

Interview: Hannes Van der Bruggen

Interview: Hannes Van der Bruggen
Tempus

Hannes van der Bruggen, negentienjarig voetbaltalent bij KAA Gent, semistudent, maar vooral een gast met een specifiek doel in het leven: voetballen en gelukkig zijn.

Maar wat doet en voetballer zoal op een donderdagnamiddag? Onder andere ‘eentje gaan drinken in De Vrede’ en tijd maken voor een interview.

‘Ik ken Hannes al van het eerste jaar middelbare school. Latinist, maar vooral een getalenteerde voetballer. Ik volg hem al acht jaar. De kleine onbekende Hannes bloeide uit tot een toptalent in het Belgisch voetbal. Op zijn zestiende speelde hij in de A-kern, een jaar later stond hij op het veld met de Rode Duivels en nu is hij professioneel voetballer, waar buitenlandse topploegen toch een oogje op hebben.
Wat mij vooral boeit is zijn voetbal, zijn leven als ‘student’ en als professioneel voetballer, én zijn band met Brussel.’

Wat is je favoriete plekje in Brussel?
‘Goh. Eerlijk gezegd ben ik nog niet vaak in Brussel geweest. Ik vrees er zelfs voor dat de laatste keer een schooluitstap was. En dat is dus ook al enkele jaren geleden. Of kan je de Heysel ook Brussel noemen?’

En de kerstmarkt?
‘Ja, ik zou dringend eens een bezoekje aan Brussel moeten brengen! Ik kan me wel heel goed oriënteren in Brussel. De Grote Markt, de Nieuwstraat, het stadhuis. Zelfs de Häagen-Dazswinkel zijn! Mijn papa heeft in Brussel gestudeerd en die kent er wel wat plekjes. Maar kijk, ik woon in Burst. Als ik iets nodig heb, ga ik naar Gent. Burst ligt dicht bij Gent, vandaar. Maar ik vind Brussel een zeer mooie stad!’

Brussel is een wereldstad en in vergelijking met Gent niet echt een studentenstad. Vind je dit een cliché?
‘Brussel is wel meer dan het financieel en economisch centrum van Europa. Brussel is niet enkel hartje Brussel. Mijn neef, studeert in Jette, Etterrbeeck aan de VUB. Hij moet lang pendelen, maar het loont. Zijn ervaringen zijn ontzettend positief. In Brussel hangt er een aangename sfeer, ook voor de studenten. Men mag Brussel als studentenstad ook eens positief bekritiseren.’

Je studeerde aan de UGent, nu aan Arteveldehogeschool. Merk je een niveauverschil? Gaat de kwantiteit gepaard met de kwantiteit en omgekeerd?
‘Dat is alweer een cliché. Voor elke opleiding moet je hard werken. Een academische opleiding lag gewoon te hoog voor mij, zeker in combinatie met topsport. Het is echter niet slecht dat het niveau hoog ligt. Een diploma krijg je niet bij een pakje koeken van LU.’

Kreeg je dan geen studiecoach? Romelu Lukaku werd begeleid door een team van psychologen en pedagogen, is AA Gent op dat vlak nog niet zo ‘vooruitstrevend’?
‘Dat is nogal grof gezegd. Maar ik kreeg inderdaad niet de begeleiding á la RSCA. Ik moest zelf mijn plan trekken en op de best mogelijke manier mijn studies combineren met de sport. Ook de UGent ging hier nogal snel over. Vorig jaar heb ik echter te veel hooi op de vork genomen door een volledige opleiding te volgen. Ik deed Taal- en Letterkunde Frans – Spaans, maar door trainingen en matchen in het buitenland kon ik amper alle colleges bijwonen. Ook de examens waren een probleem. Door stages kon ik examens niet afleggen, en de Universiteit van Gent zelf besliste niet over de uitstelling van examens. Dit gebeurde in samenspraak met de prof in kwestie. Die hield dan geen rekening met andere examens. Ik heb dus slechts de helft van de examens afgelegd en het was dus ook onmogelijk om te slagen. Ik heb dus voor journalistiek (een professionele bachelor) gekozen. Deze richting is meer praktijkgericht en biedt me meer mogelijkheden en slaagkansen. Ik ben niet meer de voltijdse student. Studeren is mijn hobby en het voetbal is mijn job.’

Een professionele voetballer verdient (redelijk) goed zijn boterham, of niet?
‘Niet iedereen leest de juiste bedragen. Ik kan daar blijven op drukken: dit is niet echt veel. Voor mijn leeftijd is het inderdaad mooi wat ik (financieel) kan meenemen en meemaken. Voor oudere spelers die kinderen hebben, is voetballen niet meer dan een gewone job. Bij grotere clubs kan je inderdaad meer verdienen. Maar hé, je voelt de economische crisis en bij ons is dat niet anders.’

Vroeger zei je dat je een “huisje, boompje tuintje” leven wilde. Nu lijkt het alsof je een aanbod van een grote club niet zou afslaan? Is er dan toch die droom om bij Liverpool of Manchester of een andere topploeg te spelen?
‘Toen ik achttien was wist ik niet wat komen zou. Ik kan niet ontkennen dat ik ooit in Rusland zou voetballen, daar zou gaan wonen. Mijn vriendin vind ik té belangrijk om achter te laten. Ik ben nog maar negentien, wil nog wat van de wereld zien. Op je dertigste kan je nog allerlei doen wat je wil. Ik moet nu profiteren van de mogelijkheden die men aanbiedt. In elk geval is voetbal een prioriteit. Als ik een lucratieve transfer kan krijgen, dan ben ik weg. Een voetbalcarrière is gedaan op vierendertigste, studeren kan ik nog mijn hele leven. Er zijn wel ploegen waar ik naar opkijk, maar er zijn zo veel toffee ploegen die heel wat te bieden hebben. Ik probeer vooral naar vandaag te kijken, en dan zien we wel.’
Als ik naar vandaag kijk, dan zie ik dat AA Gent het dit seizoen niet denderend heeft gepresteerd.
(Zucht en lacht.) ‘Het is voornamelijk een samenloop van omstandigheden. Het ligt zeker niet aan de trainer. KAA Gent investeert in een nieuw stadion. Enkel het gras moet nog gezaaid worden (bij wijze van spreken hé!). Er is nu geen geld om te investeren in transfers. De jonge spelers ‘leiden’ de ploeg, maar kijk Bern Thijs is een heel seizoen out. Zo zijn er een heleboel factoren die leiden tot de huidige situatie van de ploeg. De media overdrijft gewoon.’

De media, hebben die een invloed op jouw leven?
‘Onze ploeg krijgt nu wat minder media aandacht dan een paar maanden geleden. Maar nieuws is nieuws. Als ere en jeugdspeler goed speelt, wordt dat niet meteen aan de grote klok gehangen. Bij Anderlecht en andere grotere ploegen werden er berichten over Lukaku en Dennis Praet de media ingestuurd. Dit wordt in Gent weinig gedaan en dat is misschien niet zo slecht ook: de spelers moeten zich dan wel bewijzen. Nu ja, iedereen wil wel media-aandacht, daarover moet je niet liegen. Gelukkig sta ik nog niet in de roddelblaadjes. Die gaan eerder naar grotere ploegen met ‘grotere’ jongens, zoals Anderlecht.’

Anderlecht, grote jongens, dan denk ik direct aan Legear.
(Lacht gretig). ‘Als sporter heb je een verantwoordelijkheid. Je hebt een voorbeeldfunctie naar andere sporters toe. Toen ik klein was, keek ik op naar profvoetballers; ik had een stickerboek van Panini en kon alle namen zeggen. Soms zijn grote jongens erg klein. Als jongere stel je je wel vragen bij de grote profvoetballers, zoals Legear.’

De voetbalwereld heeft dan ook zijn negatieve kanten?
‘Jazeker! Voetbal is een keiharde sport, het is gewoon een harde wereld. Gelukkig heb ik nog vrienden, zowel binnen het voetbal als erbuiten. Ik ben erg blij dat ik buiten voetbal omringd kan worden door mensen die het goed met me hebben.’

Als je jezelf nu eens vergelijkt met een student, wat kan je dan zeggen?
‘Ik voel mezelf erg gelukkig. Studenten moeten nog werken om iets te hebben. Ik heb een maandloon, studenten moeten hiervoor werken, maar kunnen nadien langer ‘genieten’. Ik heb van mijn hobby mijn job kunnen maken. Zolang je maar iets doet wat je graag doet, dat is belangrijk in het leven.’

Submit a Comment