Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| June 18, 2019

Scroll to top

Top

No Comments

Een gouden jubileum voor Aloisiana

Een gouden jubileum voor Aloisiana
Tempus

De studentenvereniging Aloisiana vierde dit jaar zijn 50-jarig bestaan en is daarmee de  oudste studentenvereniging, den bompa, van de HUBrussel … euhm …  den EHSAL! Aloisiana is 50 jaar geleden opgericht als de studentenvereniging voor studenten economie en management. Wij gingen praten met jubileumpreses Fréderique – a.k.a. Fredje – Vandermeeren. Drie maal tjoelala voor Aloisiana!

Op zaterdag 24 maart hield Aloisiana een academische zitting in de Gotische zaal van het Brusselse stadhuis, ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan. Oprichter Albert Tabak gaf er een speech.

Klopt, in zijn speech heeft hij gezegd hoe het allemaal is begonnen. Het begon in 1962 met een groepje vrienden uit Mechelen en Antwerpen die het ’s avonds op de trein jammer vonden dat er geen sociale contacten waren buiten de lessen (in die tijd was de EHSAL enkel een avondschool, nvdr). De vrienden beslisten om daar verandering in te brengen en ze kwamen een eerste keer samen in Antwerpen, zonder grote opkomst. Niet veel later belegden ze opnieuw een samenkomst in Brussel die wel een succes werd, en de club was geboren.

In hun eerste jaar hadden ze nog geen schild, geen kleuren, geen lied, geen naam en geen geld. Volgens het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV – de ‘koepel’ van Vlaamse katholieke studentenverenigingen en -clubs, nvdr) had het nieuwe clubje niet veel succes op slagen. “Maar 50 jaar later staan we hier nog, sterker dan ooit!” aldus Tabak in zijn speech. Een jaar na hun eerste bijeenkomsten hebben ze dan een naam verzonnen, een lint laten ontwerpen, … Albert nam het op zich om de eerste preses van Aloisiana te worden.

Na zijn uiteenzetting hebben we aan Albert Tabak een honoris-causalint gegeven. Tijdens de receptie heeft Albert zijn lint geschonken aan de club, een grote eer. Het lint krijgt binnenkort een mooie plaats op de HUBrussel! Pittig detail: de kleuren van Aloisiana zijn rood, groen en geel, maar door de veroudering is het groen in het lint van Albert afgebleekt naar wit. Rood en groen staan hierbij voor Brussel en geel staat voor katholiek-Vlaams.

Ook algemeen directeur Dirk de Ceulaer heeft een speech gehouden waarin hij vol lof was over de belangrijke rol van Aloisiana in het studentenleven.

De directeur heeft een prachtige speech gegeven waarin hij vertelde over zijn eerste ervaring met onze studentenvereniging. Op het einde bedankte hij de aanwezige senior en de pro-senioren voor hun onvoorwaardelijke inzet en hun groot engagement voor de Brusselse student.

Bij het de start van Aloisiana werden cantussen ‘clubs’ genoemd. Tijdens deze ‘clubs’ kwamen ook docenten en zelfs de directeur regelmatig meedoen. Ik heb onlangs in de archieven nog een foto gevonden van de huidige directeur met een lint, een clubpetje en een codex tijdens de lustrumcantus van 30 jaar Aloisiana! (brede glimlach)

Aan het begin van de Lustrumweek, op maandag 20 maart, hing ’s ochtends een immens lint aan het gebouw in de Stormstraat.

Jawel (glundert): een lint van 20 meter lang en 1,5 meter breed. Het is niet de eerste keer dat een lint van Aloisiana aan het gebouw hangt. Zowat 21 jaar geleden wou Catherine Dewinter de eerste vrouwelijke senior van Aloisiana worden. Ze besliste een lint te laten maken van 40 meter lang en twee meter breed met daarop haar verkiezingsslogan. Een jaar later was ze preses en was het ook het 30-jarige bestaan van Aloisiana en hebben ze het lint aangepast voor hun 30-jarig bestaan.

Maar we hebben nog veel meer gedaan voor ons Lustrumjaar: een kick-off aan het einde van vorig jaar, een lustrumcantus, bierpotten laten maken, … en vergeet ons fantastische lustrumbal niet dat vlak na de zitting in het stadhuis doorging!

We hebben zelfs nog even gedacht aan een koninklijke kroning voor ons 50-jarig bestaan, maar dat hebben we laten varen omdat Aloisiana een Vlaamsgezinde studentenvereniging is en aangezien het een veel te grote administratieve rompslomp was.

Wij hebben de archieven eens nagekeken en gemerkt dat het clublied nog veranderd is.

Ja, dat komt omdat Will Tura nog even peter is geweest van Aloisiana. Als je op YouTube kijkt naar ‘Wij zijn de mannen van de nacht’ (de eerste zin van het clublied van Aloisiana, nvdr) dan zie je dat dat eigenlijk een liedje is van Will Tura. Daarom heeft Aloisiana enkele aanpassingen aangebracht aan het liedje.

door Christophe Vanhoutte

Submit a Comment