Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| April 17, 2021

Scroll to top

Top

No Comments

De Sterrendief

Tempus

“Verlicht mij vrienden, mijn gestolen sterren, wees goed voor de sterrendief”

Het is kermis in Vlaanderen: een volksfeest, waar ‘strandjutters met hun instrumenten’ de aandacht trekken. Marktkramers promoten hun goederen, zo ook etenswaren. De uitgehongerde dichter Ivo tracht hier zijn voordeel uit te halen. Omdat de welgeurende worstjes zo aan zijn neus voorbijgaan, kruipt hij op de klimmast en neemt enkele sterren mee. Voor zijn goede vriend, de beer Maarten, die evenzeer uitgehongerd is, probeert hij uit de sterren munt te slaan. De poëet krijgt excentrieke personages over de vloer die elk geïnteresseerd zijn in de sterren.

Philip Vermoortel brengt met zijn getalenteerde en gemotiveerde acteurs en muzikanten een bewerking van het toneelstuk Le voleur d’étoiles, De Sterrendief. De repetities zijn alvast begonnen en de hele groep gaat enkele zware maanden tegemoet!

De auteur van het originele stuk is Michel de Ghelderode, pseudoniem voor Adémar Adolphe Louis Martens. Deze Franstalige Vlaamse auteur, toneelschrijver en dichter creëerde op een absurdistische manier een humoristisch en folkloristisch toneelstuk. Hiervoor vond hij inspiratie bij negentiende-eeuwse schrijvers zoals Poe en d’Aurevilly.

Het Vlaamsch Volkstoneel merkte hem op en bezorgde hem een Vlaams publiek. Barabbas (voor het eerst opgevoerd in 1932) en Pantagleize (première in 1934) werden zijn bekendste Nederlandstalige werken. Al gauw breidde het publiek ook uit en in het midden van de twintigste eeuw genoot De Ghelderode ook faam in Parijs. Zo werd onder meer La Mort du docteur Faust (1928) in de Franse hoofdstad een groot succes.

De studenten van HUBrussel voeren de bewerkte versie op in het prachtige Vaudeville Theater (in de Sint-Hubertusgalerij). Regisseur-professor Philip Vermoortel beloofde ons: “Het moet en zal iets fantastisch worden!

De exacte opvoerdata zijn nog niet bekend, maar verwacht wordt dat de voorstellingen komende lente zullen plaatsvinden.

Submit a Comment