Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| April 16, 2021

Scroll to top

Top

No Comments

Brussels: What to do? Where to go?

Tempus

Niemand die een stad zo door en door kent als haar plaatselijke studenten. Enerzijds zijn ze altijd op de hoogte van hippe evenementen, anderzijds wijken ze niet van hun vaste waarden. Om newbies toch een beetje te helpen het kaf van het koren te scheiden, spreekt Tempus dit jaar met enkele mensen die Brussel helpen te maken tot wat het is.

Voor deze editie spraken wij met Bart Somers, de man achter de muziekwebsite Indiestyle.be. Onder de naam Stethoscope Steve deejayt hij voor 22tracks, een jukebox bestaande uit 22 genres, elk voorzien van 22 kersverse tracks. Met beide initiatieven probeert Bart zich een weg te banen door wat er leeft en heerst op muzikaal  vlak. Dat  we elkaar net in het AB-café ontmoetten, was trouwens geen toeval: Bart ging na ons gesprek, zoals wel vaker, naar een concert in de AB. Maar omdat die plek nogal voor de hand zou liggen, liet hij de AB uit zijn lijstje favoriete plekjes achterwege.

“Wanneer ik tegenwoordig in Brussel ben, is dat meestal gekoppeld aan een concert”, begint Bart. “Ik heb zelf ook in Brussel gestudeerd. Aan het VLEKHO, dat na een fusie nu deel uitmaakt van de HUB. De school bevond zich in de straat van Botanique (Rue Royale 236). Daar vonden er toen jammer genoeg heel wat minder concerten plaats want dat is zeker en vast één van de plaatsen die ik nu het vaakst bezoek. Heel veel bands die naar België komen, spelen daar eerst. De zalen zijn relatief klein, waardoor er een gezellige en intieme sfeer heerst, wat een concert toch een extra dimensie geeft. Na afloop van de concerten daar, begeef ik me vaak naar Vincent Van Gogh (Dwarsstraat 8). Dat is eigenlijk een jeugdherberg, maar je kan er een pintje drinken voor € 1,50. Er loopt altijd een divers publiek rond; mensen van overal ter wereld die elk om hun eigen reden in Brussel zijn… Dat brengt je onmiddellijk in een vakantiestemming. Je kan er poolen en er is ook een terras waar je rustig kan napraten”.

Botanique/Kruidtuin – (C) Ben2

In de buurt van de AB zijn er ook tal van leuke plekjes die Bart ons kan aanraden. Enerzijds wijst hij naar het cafeetje recht tegenover het AB-café: de Bonnefooi (Steenstraat 8). Volgens hun Facebookpagina speelt er daar elke dag live-muziek, worden er pintjes aan € 1,00 geserveerd tussen 16:00 en 21:00 en krijg je twee drankjes voor de prijs van één bij het tonen van je AB-ticket. Studentvriendelijker lijkt bijna onmogelijk. “Een andere toffe wijk hier dichtbij is Sint-Goriks. Café Bizon (Karperbrug 7) is daar één van mijn persoonlijke favorieten. Naast het feit dat er af en toe optredens zijn, hangt het hele plafond er vol met concerttickets. Dat doet me altijd denken aan de tijd waarin we nog moesten aanschuiven om een ticket af te halen. Wist je trouwens dat vroeger op de tickets van de AB een afbeelding van de albumhoes van de band in kwestie stond? Dat was eigenlijk een mini-kunstwerkje. Nu print je zomaar wat af… Heerlijk nostalgisch voel ik me daarbij.”

Om af te sluiten geeft Bart ons nog een laatste tip: “De Beursschouwburg (A. Ortsstraat 20-28) heeft een fantastisch dakterras! Jammer genoeg is dat niet altijd toegankelijk. Maar in juni vindt Out Loud daar plaats: gratis films, concerten en dj’s!” Misschien wel de perfecte plek om op het einde van het jaar te ontspannen na een examen?

Submit a Comment