Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| October 22, 2020

Scroll to top

Top

No Comments

Brossen op de Akenkaai

Tempus

Op 27 september was Brussel Brost aan zijn derde editie toe. Na een tegenvallende namiddag kwam het gratis studentenfestival ‘s avonds goed op gang, met groepen als ‘t Hof van Commerce en TLP vs. Murdock. Na elf uur ging het feest verder in koten en cafés doorheen de ganse stad. Toch kan het allemaal nog wat bigger, better and bolder op de Akenkaai.

Lange opbouw naar climax

Om drie uur opende het festival, maar op het hoofdpodium bleef de sfeer lang lauw. De alternatieve pop van Cody and the Albatross en de creatiefheid van de Compact Disk Dummies hadden meer potentieel dan het publiek liet uitschijnen. Spijtig is het juiste woord. Dat had natuurlijk deels te maken met het weer, want geregeld viel genoeg regen uit de lucht om iedereen naar de overdekte standjes te jagen.

In de standjes waren interessante dingen te ontdekken. Je kon hier onder meer informatie inwinnen over jeugdwerking, cultuur en sport in Brussel. Voor wie het allemaal wat leuker mag: je kon er ook een stuk tortilla met chips, spek en eieren proeven, in een fotohokje stappen om gekke bekken te trekken, een gokje doen op een caviarace (dat lees je goed!) of een aangepaste versie van Twister spelen.

Kasper Demeulemeester van organisator Br(ik telde rond half zeven ongeveer drieduizend personen op de Akenkaai en hij verwachtte er later die avond nog zo’n duizend meer. Of er toen echt zo veel personen op het terrein stonden, willen we nog wel eens natellen. Vanaf de set van Addicted Kru Sound (AKS), bekend van de hit Round & Round, was er alvast meer ambiance. Daarna was het een uur lang stil op het hoofdpodium, maar op datzelfde moment speelden de Ego Troopers hun set op het dj-podium. Aan de ingang merkte je een wissel van de wacht: de ene student vertrok, de andere kwam aan. En de laatsten zouden gelijk hebben.

Om half negen was de opkomst voor ‘t Hof van Commerce pas echt de moeite. De West-Vlaamse rapformatie stak zijn set trouwens slim in elkaar. Na een eerste deel met minder bekende nummers bouwden Flip Kowlier, Buyse en dj 4T4 op naar een climax in deel twee. Niemand Grodder, Zonder Totetrekkerie, Stuntman en het onvermijdelijke Kom Mor Ip vormden een sterk en welgesmaakt slot van ‘t Hof. West-Vlaams in Brussel, ja, het kan.

Daarna was het de beurt aan TLP vs. Murdock. Nu ja, Murdock aan de draaitafels en TLP als sfeermaker-MC. Wie op voorhand een vleug R&B en hiphop van TLP verwachtte, was er dus aan voor de moeite. Al was dat eigenlijk geen ramp: Murdock schotelde het publiek anderhalf uur lang een mix van drum-’n'-bass en dubstep voor. Op het einde van zijn mixavontuur telden we wel vijf verschillende nummers van Netsky, die onder meer op Werchter en Pukkelpop te zien was deze zomer. Overdaad schaadt doorgaans, maar de fans waren er helemaal niet rouwig om.

Ruimte voor verbetering?

Brussel Brost was een aangenaam evenement, maar er is ruimte om er nog meer van te maken. Dat mag je letterlijk nemen, want de Akenkaai kan wel een grote groep studenten aan. Toch is een andere (bijkomende) locatie nog geen slecht idee. Brussel is een grote stad en de Akenkaai ligt zo ver verwijderd van het centrum dat veel studenten de moeite niet doen om een kijkje te gaan nemen. Als je les hebt in een gemeente als Etterbeek, ben je daarna wel even op weg naar de noordkant van Brussel. Als je daarentegen activiteiten in het hartje van de stad plant, zoals in Leuven, heb je meer wisselwerking. Je wandelt al snel in de buurt van het festivalterrein en voelt meteen ook de sfeer. Stel je eens voor dat de Studentenwelkom in Kessel-Lo of in Heverlee georganiseerd werd. Je zou heel wat pennen rode inkt zien vloeien. En dan hebben we het niet over Tobbackrood.

Een ander aandachtspunt zijn de prijzen. De meningen waren verdeeld over wat de beste keuze is voor studentenfestivals: studentenprijzen of festivalprijzen? Brussel Brost koos in ieder geval niet voor studentenprijzen. Bonnetjes kon je per vijf kopen voor vijf euro, maar voor een basisconsumptie had je wel twee bonnetjes nodig. Dat viel tegen in vergelijking met plaatsen als Gent, waar je omgerekend € 1,20 betaalde voor bier, water of cola. De prijzen voor eten waren van dezelfde orde. Vijf loempia’s had je voor drie bonnetjes, een dürüm of kebab kostte vijf bonnetjes en een rijstschoteltje zes of acht bonnetjes (voor een kleine of grote portie). Over de kwaliteit mochten we niet klagen, maar de hoeveelheid viel wat tegen voor die prijs. Nu, eerlijk is eerlijk, de inkom was gratis en de mobiele toiletten evenzeer; dat had ook anders gekund.

Ten slotte merkten we niet erg veel enthousiasme voor Brussel Brost vanuit studentenclubs. De reden daarvoor was simpel: ze hadden de organisatie zelf niet in handen. Brussel Brost wordt georganiseerd door Br(ik, dat diensten verleent aan studenten van het Nederlandstalig hoger onderwijs in Brussel. Zou Br(ik de studentenclubs bij de organisatie van de volgende editie durven te betrekken? Het is een vraag die de moeite waard is. Clubleden kunnen zich inzetten voor een groot evenement en verbondenheid scheppen met hun collega’s uit (hopelijk) alle Brusselse onderwijsinstellingen. Want Brussel als grootstad, daar hoeven verschillen toch geen barrières te vormen?

In ieder geval moet het evenement een belangrijker topic worden in de campusgangen, en bij uitbreiding overal in Brussel. Nu kunnen wij wel zeggen dat Brussel Brost inderdaad een leuk festival was, maar volgend jaar maken studenten alweer de afweging tussen alle mogelijke welkomstevenementen voor studenten. Dan winnen al te vaak de ‘grotere’ evenementen in Leuven en Gent. Zou dat niet jammer zijn voor een grote stad als Brussel?

Foto’s: (C) Vincent Baggerman

Submit a Comment